Asociatia Romana de Dezbateri, Oratorie si Retorica – ARDOR si membri ei – cele 7 asociatii regionale, in parteneriat cu Fundatia Noi Orizonturi si Asociatia de Tineret „Ecou” au lansat recent proiectul „Building Arguments – Consolidarea asociatiilor de dezbateri din Romania”.
Cu acest prilej, echipa de elevi ce va reprezenta Romania la Campionatul Mondial de Dezbateri de la Singapore, a sustinut o dezbatere demonstrativa.
Conform datelor organizatiei internationale IDEA – International Debate Education Association, Romania este printre cele mai active tari din Europa prin programele de dezbateri educationale derulate de ARDOR – organizatia care a adus debate-ul in Romania in anul 1994. De altfel, prin cei peste 500 de elevi care anual dezbat in cadrul Concursului National „Tinerii Dezbat” initiat de Ministerul Educatiei in parteneriat cu ARDOR, Romania a devenit in 2014 tara cu cea mai ampla miscare de dezbateri din sud-estul Europei si isi mentine de atunci pozitia de lider de programe de educatie non-formala cu peste 1.700 de tineri beneficiari in fiecare an.
„Misiunea noastra in urmatorii ani este sa aducem educatia deliberativa in cat mai multe straturi ale sistemului de invatamant atat ca metoda de predare cat si ca materie de studiu, continuand astfel pregatirea elevilor ca cetateni activi pentru democratie participativa, toleranti fata de drepturile minoritatilor”, spune Emanuel Beteringhe – presedinte ARDOR.
Pana in martie 2016, partenerii proiectului „Building Arguments – Consolidarea asociatiilor de dezbateri din Romania” urmaresc extinderea retelei cu inca doua ONG-uri, promovarea optionalului de dezbateri prin acreditarea la Casa Corpului Didactic a unui curs de formare a profesorilor si dezvoltarea unei echipe de 9 formatori nationali, cresterea autonomiei si a capacitatii de sustenabilitate a cluburilor de debate prin competente specifice, precum si formularea unei strategii comune de dezvoltare a retelei pentru urmatorii 5 ani, refacerea identitatii vizuale si verbale a ARDOR si realizarea unui studiu de impact.
„Pentru participarea lor la Campionatul Mondial de Dezbateri pentru Elevi din Singapore, am atras finantari din mediul de business si sprijinul comunitatii prin formarea unor echipaje de inotatori-fundraiseri pe care inca ii puteti sustine donand pe platforma Swimathon”, a mentionat Emanuel Beteringhe.
Un raport al Societatii Academice Romane sublinia lipsa de legatura dintre ceea ce se preda in clasa si viata de zi cu zi a elevilor. In plus, potrivit unui studiu realizat de Fundatia Soros Romania, tinerii romani care apar ca fiind intoleranti si homofobi sunt expusi mai mult informatiilor negative, fiind incapabili sa aplice un model propriu de gandire. Conform studiului, motivul pentru care peste o treime dintre elevi resping minoritatile este si lipsa abilitatilor de gandire critica, pe care scoala nu le dezvolta (A.D.).